Kerstboom

It’s the season to sparkle & eat chocolate

5 lekkere combinaties met chocolade voor bij het kerstdiner

Voeg een vleugje chocolade toe aan het Kerstdiner. Origineel en oh, oh, oh wat lekker. 

1. Rode biet met chocolade en balsamico

Breng het bietensap aan de kook en laat 30 min. op middelhoog vuur inkoken tot de helft. Neem van het vuur en laat 5 min. afkoelen. Hak 75 g chocolade in stukjes en voeg met de azijn toe aan het bietensap. Roer tot de chocolade is gesmolten. Laat helemaal afkoelen. Kook de bieten beetgaar en snij ze elk 8 gelijke partjes. Schep in 4 diepe borden een laag ingekookte bietensaus. Verdeel de partjes biet erover. Bestrooi met rucola en schaaf de rest van de chocolade erover. Bestrooi naar smaak met zeezout.

2. Gerookte zalm met witte chocolade vinaigrette

Breng in een pan het water en de chocolade aan de kook. Roer tot de chocolade volledig is opgelost in het water (laat het afkoelen tot 35°). Meng in een kom de mosterd, witte wijnazijn en het chocoladewater. Schenk al kloppend met een garde de zonnebloemolie erbij tot er een mooie gladde vinaigrette ontstaat. Breng de vinaigrette op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verhit vervolgens de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder olie. Snijd een appel in reepjes. Meng in een kom rucola, appel en de vinaigrette. Maak met gebruik van de kaasschaaf komkommerlinten. Schil de komkommer rondom tot de zaadlijst. Pluk de koriander. Verdeel de salade over borden en drapeer daarop zalm en de komkommerlinten. Verdeel de koriander en de pijnboompitten over de borden.

3. Hertenbiefstuk met chocolade

Iets origineels serveren met kerst, maak dit luxe gerecht: hertenbiefstukjes met een laagje chocoladesaus. Maak een saus van rode uit, ui, tijm en pure chocolade.  Kruid de biefstukjes met peper en zout en bak deze volgens de gewenste garing. Neem het stukje vlees uit de pan en bestrijk het met de saus.  De intense ingrediënten zullen de hertenbiefstuk een aparte smaak geven, succes gegarandeerd!

4. Witlof op Belgische wijze met witte chocolade

De zoete smaak van de witte chocolade zwakt de bittere witloofsmaak af. Veel mensen zijn geen fan van witloof en de kans is groot dat zij het op deze manier wél lekker vinden. Eens het witloof klaar is, rasp je de witte chocolade erover heen als finishing touch.  

5. Panacotta met witte chocolade

Week de 6 gram gelatineblaadjes in een kom met koud water tot ze slap worden.Breng 5 dl room aan de kook.  Meng er 100 gr witte chocolade onder, deze mag nu niet meer koken!  Pers het meeste vocht uit de gelatineblaadjes en meng onder de room en de witte chocolade. Als alles goed gemengd is, verdeel het geheel over 4 glaasjes en laat ten minste 2 uur opstijven in de koelkast. Snijd ondertussen partjes uit de 2 sinaasappel en crush speculaasjes om er de panna cotta mee af te werken.